Business internet
De har rost hinanden til skyerne. Nu er der opstået splittelse mellem Trump og Musk: »Man kan ikke have to, der vil eje scenen på samme tid«
1/23/2025

Få dage efter Donald Trumps indsættelse som amerikansk præsident møder et af hans helt store prestigeprojekter nu modstand fra uventet kant.

Rigmanden Elon Musk har hele vejen igennem spillet en central rolle i Donald Trumps valgkamp og betragtes som en del af den nye præsidents absolutte inderkreds.

Han skal blandt andet stå i spidsen for det nyoprettede Department of Government Efficiency-ministerium, der skal skære massivt i den offentlige sektors udgifter.

Til indsættelsesfesten erklærede Elon Musk ligefrem, at valget »har reddet menneskeheden« og jublede over Trumps plan om at få mennesket til Mars.

Men nu er der allerede opstået uenighed. Elon Musk langer således ud efter Donald Trumps massive og ambitiøse »Stargate«-projekt og håner samtidig de store selskaber, der skal føre det ud i livet.

Projektet er en enorm satsning på kunstig intelligens, herunder bygning af datacentre og fysiske campusområder, der blev lanceret af Donald Trump tirsdag.

Målet er at nå op på investeringer for mindst 500 milliarder dollar (3.585 milliarder kroner). I første omgang skyder et konsortium med japanske SoftBank Group, ChatGPT-ejer OpenAI og it-giganten Oracle i spidsen straks 100 milliarder dollar i Stargate.

Men onsdag sprang Elon Musk til tasterne på sit sociale medie X og kritiserede projektet i et opsigtsvækkende brud med Trumps officielle linje.

»De har rent faktisk ikke pengene. SoftBank har sikret sig under ti milliarder dollar. Det har jeg fra pålidelige kilder,« skrev Elon Musk.

Danske Esben Pedersen har mødt Elon Musk omkring 20 gange og gennem mange år arbejdet tæt sammen med ham.

Han var fra 2008 til 2016 salgs- og marketingdirektør i Nordeuropa i Tesla og senere kommunikationsansvarlig i Skandinavien.

Esben Pedersen ser udmeldingen fra Elon Musk som et udtryk for, at der for første gang siden valgsejren er opstået splittelse mellem to store egoer.

Han tror desuden, Musk måske føler sig forbigået, fordi han troede, at han selv var Donald Trumps førstevalg, når det handler om kunstig intelligens. Han stiftede i 2023 selskabet xAI, der blandt andet står bag chatbotten »Grok«.

»Elon Musk vil eje scenen. Det er også sådan, jeg forstår Trump. Man kan ikke have to, der vil eje scenen på samme tid. Men det er Trump, der er chefen. Spørgsmålet er, om Musk kan leve med at være uenig med chefen i længden. Mit bud er, at det kan han ikke,« siger Esben Pedersen.

Han spår samtidig, at det langtfra vil være sidste gang, der opstår uenighed mellem Donald Trump og Elon Musk.

»Det virker uovervejet. Elon Musk kan alligevel ikke gøre noget ved det andet end at åbne en flanke over for Donald Trump. Det er måske den første dråbe i bægeret, der nok flyder over på et eller andet tidspunkt,« spår Esben Pedersen.

Kaos og opmærksomhed

Stargate-projektet blev præsenteret tirsdag på et pressemøde, hvor Trump var flankeret af det japanske selskab Softbanks topchef, Masayoshi Son, Oracle-stifter Larry Ellison og ChatGPT-topchef Sam Altman.

Ifølge Donald Trump vil projektet skabe flere end 100.000 arbejdspladser i USA og gøre landet til en supermagt inden for kunstig intelligens.

Men som nævnt sætter Elon Musk nu et stort spørgsmålstegn ved finansieringen af projektet.

Hans kritik er efterfølgende blevet afvist af både Det Hvide Hus og ChatGPT-ejeren Sam Altman, som Elon Musk i øjeblikket ligger i retssag med. 

»Forkert, som du sikker ved,« skriver Sam Altman til Elon Musk på X.

Elon Musk var med til at grundlægge OpenAI, der ejer ChatGPT, tilbage i 2015. Efterfølgende havnede han i en strid med Sam Altman, der i 2024 fik ham til at sagsøge selskabet for at have brudt de betingelser, som virksomheden opstillede, da den blev stiftet.

Esben Pedersen peger på, at udmeldingen fra Elon Musk er opsigtsvækkende på flere forskellige punkter.

For det første fordi Donald Trump typisk kræver fuldstændig loyalitet fra dem, han omgiver sig med.

For det andet fordi Elon Musk ikke umiddelbart har noget at vinde på at skyde Stargate ned, der ventes at kunne skabe stor vækst for hele den amerikanske teknologisektor.

»Det er et emotionelt udbrud. Det er ikke rationelt, at han går ud på den her måde. Han har intet at vinde andet end at skabe kaos og opmærksomhed, hvis det er det, han vil. Han har stjålet scenen, nu handler det om Elon Musk og ikke om substansen,« siger Esben Pedersen og understreger:

»Jeg tænker ikke, at ChatGPT, Oracle og SoftBank ville gå med til at melde det her ud, hvis ikke de på en eller anden måde har nogle garantier for, det kan lade sig gøre. Det kan jeg ikke forestille mig. Slet ikke, når det er på så højt et niveau«.

Elon Musk skriver, at han har fra pålidelige kilder, at de ikke har pengene til det. Det kan han vel godt have ret i?

»Elon Musk har muligvis ret, måske har de ikke finansieringen på plads, og udmeldingen havde grundlæggende til formål at rejse penge. Men ved at betegne det som »et bluff« optræder han som en kaosagent, som sår splittelse i administrationen.«

Ifølge en anonym kilde med kendskab til Stargate er Elon Musks påstand om de manglende penge forkert, skriver det amerikanske medie CNN.

Musk satsede stort på Trump

Splittelsen mellem Donald Trump og Elon Musk er usædvanlig. I løbet af Donald Trumps valgkamp har de i hvert fald gentagne fortalt hele verden om hinandens fortræffeligheder.

Det er sket i så høj grad, at Elon Musk af nogle er blevet kaldt en form for »skyggepræsident«.

53-årige Musk har doneret millioner og atter millioner af dollar til Trumps valgkampagne, sprunget begejstret rundt på scenen til vælgermøder og betragtes som en af den nye præsidents tætteste rådgivere og venner.

Omvendt har Donald Trump adskillige gange rost Elon Musk til skyerne. Blandt andet under hans sejrstale i Florida efter valget i november.

»Vi har fået en ny stjerne. En stjerne er født: Elon,« sagde Trump fra podiet, mens jublen brød løs hos hans mange støtter.

Lars Trier Mogensen, som er politisk kommentator og forfatter til bogen »Den store joker« om Donald Trump, har tidligere kaldt parløbet mellem Trump og Musk »et af de vildeste sats i nyere erhvervshistorie«.

»Men det er vinderen, som skriver historien. Og med Donald Trump som klar vinder af præsidentvalget har Elon Musk aldrig stået stærkere. Han har simpelthen placeret sine jetoner helt rigtigt,« sagde han i november til Berlingske, længe før den første konflikt nu har vist sig.

Accepterer aldrig et nej

Esben Pedersen har også tidligere i et interview med Berlingske fortalt om sit tætte arbejde med Musk hos Tesla gennem otte år.

Han beskriver Elon Musk som ekstremt intelligent, inspirerende, sjov, oprigtig og ukuelig. Men også som intens, stædig, insisterende – og frem for alt en mand, der altid siger sin mening og aldrig accepterer et nej.

Det ser han også den nye kritik af Trumps Stargate-projekt som et udtryk for. Han understreger dog også, at han ikke ved, hvad der sker på de indre linjer.

»Det er svært at kritisere Elon Musk for ikke at være strategisk. Han har trods alt opnået en del. Men han er bare også meget emotionel nogle gange. Faktisk ret ofte,« siger Esben Pedersen.

Fra Det Hvide Hus afviser man Elon Musks kommentarer. Pressesekretær Karoline Leavitt fortæller til Fox News, at USA er nødt til at satse stort på kunstig intelligens på grund af konkurrencen fra Kina.

»Det amerikanske folk burde tage præsident Trump og de administrerende direktørers ord for det,« siger Leavitt til Fox News med henvisning til topcheferne fra teknologivirksomhederne bag Stargate.

Business-update: Dansk topchef med opsang til europæere – vi bør »tage os sammen«
1/23/2025

Godeftermiddag kære læser.

Endnu en eftermiddag er oprunden, og derfor kan Berlingske Business præsentere dig for et solidt udvalg af dagens friske erhvervsnyheder.

Som sædvanlig begynder vi med skarpe nyheder fra vores konkurrenter og slutter med tre artikler fra vores egne spalter.

God læselyst!

#1 - Dansk topchef med opsang: Bør »tage os sammen«

Verdensbilledet forandrer sig på en bekymrende måde, hvor Europa er på vej ud i periferien.

Sådan falder ordene fra Martin Præstegaard, topchef for en af landets største pengetanke, ATP, i et længere interview med Børsen.

»Som europæere bør vi helt grundlæggende tage os sammen og gøre op med selvforståelsen om, at vi naturgivent har en helt central plads i verden,« siger ATP-topchefen til mediet.

Med Donald Trump bag roret i USA mener Martin Præstegaard, at verden står over for forandringer. 

Og nogle af forandringerne kan – på sigt – være bekymrende.

For den nytiltrådte præsident har blandt andet varslet toldafgifter, skattelettelser og deregulering. Det er ifølge lærebøgerne en cocktail, der kan give inflation, og oven i det har USA en enorm statsgæld.

Derfor kan de tektoniske plader flytte sig, og USA kan blive væltet af pinden som hele verdens økonomiske supermagt, vurderer Martin Præstegaard. 

#2 - Store advokathuse har haft sexismesager

Størstedelen af landets store advokathuse har haft sager om sexisme eller seksuelle krænkelser de seneste år.

Det skriver Finans, der har spurgt ni af landets største advokathuse, om de har haft sådanne sager siden 2020. Seks af dem svarer ja. 

Formanden for HK Privat, Kim Jung Olsen, kalder omfanget »stærkt alarmerende og beskæmmende«.

En undersøgelse i 2024 fra Danske Advokater og Djøf kortlagde, at 15,5 procent af respondenterne inden for de seneste tre år havde oplevet grænseoverskridende adfærd på deres nuværende arbejdsplads.

Berlingske har tidligere beskrevet tilfælde, hvor partnere i advokathusene Bruun & Hjejle samt Gorrissen Federspiel er blevet fyret på grund af sager om uønsket seksuel opmærksomhed. 

Torsdag har Finans skrevet om en ejerleder i advokathuset Plesner, der har været årsag til mistrivsel og meget udskiftning i en specifik afdeling.

#3 - Forsikringskæmpe får hug på børsen

Aktien i den nordiske forsikringskæmpe Tryg har ry for at være en stabil spiller på børsen.

Men torsdag går det vældigt ned ad bakke for forsikringsgiganten, som i øjeblikket har smidt knap 6,5 procent af kursen.

Tabet sker ifølge Euroinvestor, efter at Tryg torsdag morgen løftede sløret for sit 2024-regnskab, som har vist sig at være under analytikernes forventninger.

Blandt andet skuffer Tryg på bundlinjen, hvor analytikerkorpset havde regnet med 5.057 millioner kroner, selvom der reelt lå 4.816 millioner kroner.

Trygs administrerende direktør, Johan Kirstein Brammer, siger i et interview til Børsen, at forsikringskæmpen lancerer en række »offensive tiltag« for at lokke kunder til.

Det gælder blandt andet særlige produktpakker til små- og mellemstore virksomheder.

Tre uundværlige fra Berlingske Business

A: Stor test – Så langt kører de forskellige elbiler i kuldegrader

Hvor langt kan din elbil køre, når vinter og kulde sætter ind? Nordmændene har undersøgt det.

Læs artiklen her.

B: LinkedIn sagsøgt for at træne kunstig intelligens med private beskeder

En ny funktion, som brugerne ikke fik besked om før senere, blev indført, så private beskeder kunne bruges til ekstern oplæring af kunstig intelligens.

Læs artiklen her.

C: Her er den nye og kontante gevinst ved at forlænge dit arbejdsliv. Specielt de to første år er rigtig gode

Tusindvis af danskere er begyndt at forlænge karrieren, så den varer til efter folkepensionen. Med nye regler giver det en pæn gevinst, men der er også en række punkter, hvor man skal være meget opmærksom.

Læs artiklen her.

Tak fordi du læste med! På gensyn i morgen.

Jagt på vigtige mineraler i svenske bjerge
1/23/2025

De svenske bjerge og den svenske undergrund kan rumme interessante forekomster af de mineraler og metaller, som Europa leder efter for at frigøre sig fra særligt kinesisk dominans.

Lige nu er der 812 igangværende undersøgelser i gang, hvilket er mere end de seneste ti år, viser nye tal fra Sveriges Geologiska Undersökning (SGU) ifølge det svenske nyhedsbureau TT.

Det er især ædelmetaller som kobber, guld og sølv, som de selskaber, der har søgt om tilladelser, er på jagt efter. Men flere og flere håber på at kunne finde såkaldt sjældne jordarter, som – trods navnet – er de metaller, som er væsentlige ingredienser i fremstillingen af batterier.

Det drejer sig om kobolt, litium og molybdæn. Her er antallet af ansøgninger over fire år vokset med mange hundrede procent, men fra særdeles små tal.

Antallet af nye ansøgninger gik godt nok ned i 2024, men samtidig søgte flere om at få forlænget tilladelsen til at søge efter mineralerne.

»Vi har jo en bjerggrund, som adskiller sig fra det kontinentale Europa. Og det, vi hører fra de selskaber, som søger, er, at man opfatter Sverige som et stabilt demokrati med en tryg jurisdiktion,« siger Helena Kjelsson, der er chef for Bergsstaten, som håndterer nye tilladelser, til TT.

Kina sidder solidt i sadlen

EU ønsker at frigøre sig fra afhængigheden af særligt Kina, når det kommer til kritiske metaller.

Omkring 90 af al produktion af sjældne jordarter foregår i Kina, der står for mindst 80 procent af, hvad der skal bruges for at producere solceller, og 60 procent til vindmøller samt batterier til elektriske biler. Visse materialer til batterier og enkelte nicheprodukter leverer Kina tæt på 100 procent af.

Kina har som en del af det flerårige handelsslagsmål med USA brugt netop mineralerne som kampmiddel.

Allerede i august 2023 begyndte man at spærre for eksporten af nogle af de mest nødvendige til fremstilling af højteknologi som chip, elbiler, solceller og kommunikationsudstyr, og i sommeren 2024 indførte Kina eksportrestriktioner på to af de væsentligste metaller, nemlig gallium og germanium, ligesom salget af grafen er sat under strengere kontrol, hvilket rammer producenter af alt fra chip til satellitter og natsynsbriller.

Ved årsskiftet gjorde den kinesiske regering klar til at føje teknologi til raffinering af litium, som kendes fra helt almindelige batterier af alle typer og til produktion af kemikalier til batterier, på samme forbudsliste.

For selvom litium udvindes i navnlig Australien og Chile, sker forarbejdningen af forædlet litium i Kina, der også står for næsten tre fjerdedele af den samlede batteriproduktion i verden.

Den Europæiske Revisionsret, der vogter over EUs finanser på vegne af skatteyderne, slog i en rapport fra juni 2023 fast, at større udvindelse af metaller i Europa er et langtidsprojekt.

»Der går mindst 12-16 år fra opdagelse af reserver til egentlig produktion, og det er derfor umuligt at reagere hurtigt på stigninger i efterspørgslen,« lød det i rapporten.

Kriseramte Northvolt var et af håbene

I juli 2024 underskrev EU og Serbien en aftale, der sikrer, at mineselskabet Rio Tinto genvandt sin tilladelse til at udvinde litium i Jadar-dalen i den vestlige del af Serbien. Minen i Jadar menes at rumme Europas største reserve af litium med et potentiale til at kunne levere op mod 58.000 tons om året, svarende til hvad 1,1 millioner elbiler har brug for.

Den meget omtalte kriseramte svenske batterifabrik Northvolt, som fortsat kæmper for at overleve, er en udløber af ønsket om at etablere egen produktion i Europa. Northvolt, som ligger i Skellefteå 250 kilometer syd for polarcirklen, formåede at rejse det største beløb fra investorer, som nogen europæisk iværksættervirksomhed har haft held til, nemlig mere end 100 milliarder kroner.

Problemer på stribe har dog kastet satsningen, som den danske pensionskasse ATP har skudt 2,3 milliarder kroner i, ud i en overlevelseskamp.

Næste i søgelyset til større minedrift i jagten på sjældne jordarter i Sverige er Kiruna helt mod nord og Norra Kärr i tragten ved Jönköping. Ingen har dog endnu fået koncession på udvindingen, så der vil gå endnu flere år, før der dukker metaller op fra skakterne.

I en nylig meningsmåling, som analysefirmaet Novus har lavet for SGU, siger 74 procent af de 18-79-årige svenskere, at mineindustrien er vigtig for den svenske økonomi.

64 procent mener, at mineindustrien bør sikres de rette forudsætninger for at kunne udvikles og få adgang til vigtige metaller.

LinkedIn sagsøgt for at træne kunstig intelligens med private beskeder
1/23/2025

Private beskeder, som brugerne af det Microsoft-ejede sociale medie LinkedIn har skrevet, er blevet givet videre til tredjeparter og anvendt til oplæring af kunstig intelligens.

Det hævder en række brugere af LinkedIns Premium-tjeneste, og de har derfor på vegne af millioner af andre brugere sagsøgt det sociale medie, der tidligere er blevet omtalt som erhvervslivets svar på Facebook.

LinkedIn har flere end en milliard brugere på verdensplan. Næsten en fjerdedel af dem er amerikanere.

Ifølge søgsmålet indførte LinkedIn i august 2024 »i det skjulte« en privatlivsindstilling, som automatisk tillod, at brugernes personlige data måtte bruges til at oplære kunstig intelligens.

En måned senere ændrede LinkedIn så sin privatlivspolitik om beskyttelse af persondata, så det fremgik, at brugerdata kunne anvendes på denne måde.

Efterfølgende ændrede LinkedIn sin liste med hyppigt stillede spørgsmål, så det fremgik, at man godt kunne vælge ikke at ville dele sine data, men at det ikke ville påvirke den oplæring, som allerede havde fundet sted.

»Man forsøger at skjule sine spor«

»LinkedIns handlinger antyder et mønster, hvor man forsøger at skjule sine spor. Denne fremgangsmåde antyder, at LinkedIn fuldt ud var klar over, at man havde overtrådt sine kontraktuelle løfter og privatlivsstandarder og forsøgt at begrænse offentlighedens kontrol,« hedder det i søgsmålet.

Sagsøgerne kræver, at LinkedIn betaler 1.000 dollar (7.150 kroner) til hver bruger, hvis data er blevet videresendt til udenforstående.

LinkedIn afviser påstandene og hævder over for britiske BBC, at »det er falske påstande uden hold i virkeligheden«.

Af en e-mail, som LinkedIn i 2024 sendte til sine brugere, fremgår det, at mediet ikke aktiverede deling af brugerdata til oplæring af kunstig intelligens i EU, Schweiz og Storbritannien.

I 2023 fik LinkedIn i alt 1,7 milliarder dollar (12,2 milliarder kroner) ind på de såkaldte Premium-abonnementer, der giver brugerne ekstra muligheder og fordele.

LinkedIn er stiftet i 2003. Microsoft købte selskabet i 2016 for 26,2 milliarder dollar.

Sagen blev anlagt tirsdag ved en domstol i San José i Californien.

Her er den nye og kontante gevinst ved at forlænge dit arbejdsliv. Specielt de to første år er rigtigt gode
1/23/2025

Selvom du har haft en lang karriere med mange år i jobbet, vil regeringen rigtigt gerne have, at du bliver lidt længere.

Hvis du arbejder, efter at du kunne være gået på folkepension, kan det være godt både for dig selv og for hele den danske økonomi.

Derfor har regeringen og Folketinget lanceret tre gulerødder til danskere, som forlænger karrieren. Og nye beregninger viser, at der faktisk er en ganske pæn gevinst at hente for den enkelte.

Der er dog også lige nogle ting, man skal passe på, inden man kaster sig ud i arbejde efter folkepensionen. Og én bestemt fodfejl kan faktisk koste dyrt.

Mere præcist tager beregninger fra Nykredit udgangspunkt i, at man tjener 500.000 kroner om året før skat.

De nye regler giver først og fremmest en stor gevinst, fordi der ikke længere er nogen modregning i folkepensionen. Tværtimod får man den fulde folkepension i form af både grundbeløbet og pensionisttillægget. 

Det svarer til 186.000 kroner om året, som der dog betales skat af.

Men derudover får man også en kontant skattefri seniorpræmie, som bliver sat op til næsten 50.000 kroner i 2026. 

Seniorerne i langt bedre form

Det sidste og mindste element er, at man også får et øget beskæftigelsesfradrag seniorer.

Værdien af det fradrag er på 1.491 kroner om året fra næste år.

Samlet giver det en gevinst, der svarer til næsten et halvt års løn.

»Der er et absolut godt økonomisk incitament til at blive på arbejdsmarkedet, hvis man både psykisk og fysisk kan holde til det, og arbejdsgiveren tillader det,« siger privatøkonom og formueekspert Jeanette Kølbek og fortsætter:

»For mange kan det være svært at gå fra arbejde og til pension. Derfor er det bedre, at der er en gulerod ved at blive i stedet for de gamle regler, hvor man blev straffet med modregningen af lønnen i ens folkepension,« siger Jeanette Kølbek.

Hun fremhæver, at det også vigtigt at se på, at de 67-årige i dag er i langt bedre form end tidligere.

»Vi møder også nogle, som måske har mistet ægtefællen i en tidlig alder. Her kan arbejdet være et input i hverdagen, så man ikke skal gå alene derhjemme, når man havde ventet at skulle være sammen med ægtefællen som pensionist,« siger Jeanette Kølbek.

Vi er flokdyr

Reglerne med de tre gulerødder er indrettet sådan, at gevinsten ved at blive i jobbet er størst de første to år efter man kunne være gået på pension.

Herefter faldet den, og det skyldes, at man kun får seniorpræmien i det første og andet år efter folkepensionen.

Fra det tredje år er der kun ingen modregning i folkepensionen og det ekstra beskæftigelsesfradrag, som giver et ekstra plus.

Som beskrevet i Berlingske i starten af ugen, ser det ud til at de ordninger virker. Det er blevet vældig populært blandt danskere at arbejde efter folkepensionen.

Ifølge et notat fra Økonomiministeriet er antallet af lønmodtagere over folkepensionsalderen steget med omkring 15.000 personer siden starten af 2023.

Privatøkonom i PFA Camilla Schjølin Poulsen er heller ikke i tvivl om, at det er de økonomiske fordele, der lokker mange til at blive.

Her rammer særligt fjernelsen af modregningen i folkepensionen »spot on« hos PFAs kunder.

»Der er allerede en stærk bevægelse i gang, som inspirerer og smitter andre til at blive længere på arbejdsmarkedet. Vi er jo flokdyr,« siger Camilla Schjølin Poulsen

To nemme punkter

Men selvom det skulle være så nemt at arbejde efter folkepensionen, er der stadig nogle udfordringer og ting, man skal være opmærksom på.

Det fremhæver både Jeanette Kølbek og Camilla Schjølin Poulsen.

Det kan koges ned til fire forhold, hvor de to første er de mere nemme:

  • Seniorpræmien og det forhøjede beskæftigelsesfradrag kommer automatisk, hvis man arbejder efter folkepensionen. Her skal man ikke gøre noget.
  • Det næste er, at da der ikke længere er nogen modregning i folkepensionen, gælder det i langt de fleste tilfælde om at få den udbetalt fra starten.

Jeanette Kølbek påpeger, at hvis man er selvstændig, skal dog man selv søge om at få seniorpræmien.

Her er det vigtigt at holde øje

Herefter videre til de mere farlige og komplicerede elementer:

  • Det første er, at selv om man får seniorpræmien automatisk, er en fast betingelse indbygget. For at få præmien, kræver det, at man arbejder minimum 1.560 timer om året. Det svarer til 30 timer om ugen. Hvis man ikke når op på det timetal, ryger hele præmien. Det sker også, hvis man bare mangler én time. Derfor gælder det om at holde styr på timerne.
  • Det næste er, at det kun er ens arbejdsløn, der ikke længere bliver modregnet i ens folkepension. Man kan sagtens have andre indtægter, som bliver modregnet. Det drejer sig for eksempel om udbetalinger fra ATP, fra arbejdsmarkedspensioner eller private pensioner. Det gælder også, hvis man har aktie- eller kapitalindkomst. Sidstnævnte vil primært sige renteindtægter.
  • Hvis man har nogle af den slags indtægter, begynder man at blive modregnet i folkepensionen, hvis de samlet set er over 95.800 kroner på et år. Det er for enlige.

Derfor er det vigtigt at holde øje med, hvor mange andre af den slags indtægter, man har. Herunder ikke mindst, hvornår man begynder at få ens pensioner udbetalt.

Folkepensionen består af et grundbeløb og et pensionstillæg. Det er i tillægget, der kan komme modregning, hvis ens andre indtægter er for høje.

Hvis indtægterne kommer op på 419.300 kroner om året for en enlig, forsvinder pensionstillægget helt.

»Der er fortsat nogle vigtige samspilsproblematikker man bør skele til, både når man starter udbetaling af sine pensioner, og når man investerer sine frie midler. Worst case kan betyde, at man slet ikke får noget i tillæg,« siger Camilla Schjølin Poulsen.

Fitnesskæde får bøde på 600.000 kroner for vildledning af forbrugere
1/23/2025

Fitnesskæden Arca er blevet idømt en bøde på 600.000 kroner for vildledende markedsføring i en periode mellem 2019 og 2023.

Det skriver Forbrugerombudsmanden i en pressemeddelelse.

Arca har på sin hjemmeside, i mails og på Facebook og Instagram markedsført tilbud om træning i to måneder enten gratis eller til en kraftigt nedsat pris.

Men kæden har ikke samtidig tydeligt gjort opmærksom på, at man ved at benytte sig af tilbuddet også blev tilmeldt et løbende medlemskab. Forbrugeren skulle betale fuld pris i mindst én måned for at melde sig ud.

Forbrugerombudsmand Torben Jensen understreger, at forbrugeren skal gøres tydeligt opmærksom på, at der er tilknyttet et betalingsabonnement, når man benytter sig af et tilbud.

- Hvis oplysningerne om betalingsmedlemskabet ikke gives i forbindelse med tilbuddet og under hele købsforløbet på hjemmesiden, så er der tale om vildledende markedsføring, og det er Arca ApS nu blevet straffet for, siger han i pressemeddelelsen.

Forbrugerombudsmanden politianmeldte Arca i november 2020 på baggrund af en række klager.

Sagen blev afgjort i Københavns Byret. Arca har anket dommen til landsretten.

I byrettens dom er der blandt andet blevet lagt vægt på, at Arca har fortsat den gældende praksis trods flere henvendelser og indskærpelse af reglerne fra Forbrugerombudsmanden.

I en anden sag vurderer Forbrugerombudsmanden desuden, at Arca har overtrådt aftaleloven.

Det skyldes, at Arca har hævet priserne på allerede indgåede aftaler om medlemskab og opkrævet et engangsbeløb på 60 kroner i form af et energitillæg.

Ifølge Forbrugerombudsmanden har Arca ikke haft gyldig hjemmel til at hæve priserne, og medlemmerne har som udgangspunkt krav på at få tilbagebetalt pengene.

Torben Jensen påpeger, at forbrugere skal kende medlemskabets pris, når det tegnes, og have mulighed for at forudse, hvordan og hvornår prisen vil ændre sig.

- Forbrugerne skal desuden varsles i rimelig tid om en eventuel prisændring, og de skal have mulighed for at opsige abonnementet, inden de nye priser træder i kraft, siger Torben Jensen i meddelelsen.

/ritzau/

Stor elbilproducent fjerner kinesisk software fra sine biler
1/23/2025

Elbilproducenten Polestar vil i USA udskifte den kinesiske software, som sidder i selskabets biler, for at undgå at blive ramt af et nyt amerikansk forbud.

Polestar, som har Volvos kinesiske ejer, Geely, med i sin egen ejerkreds, er ifølge topchef Michael Lohscheller gået på jagt efter ikke-kinesiske leverandører af både software og andre komponenter i bilerne, skriver den britiske finansavis Financial Times.

Forbuddet, som det amerikanske handelsministerium gjorde færdigt i sidste uge, træder i kraft fra bilmodelåret 2027. Det forbyder brugen af kinesisk software og hardware i elbiler, hvilket i realiteten vil udelukke biler produceret i Kina fra det amerikanske marked.

Polestar var oprindelig en del af den svenske Volvo-koncern, som Geely købte i 2012. Polestar blev børsnoteret i 2022, men har haft en hård tid siden. Aktiekursen er faldet med mere end 90 procent, og selskabet var på et tidspunkt truet af lukning.

Volvo ejer i dag 18 procent af Polestar, mens Geely og Geelys ejer, Eric Li, tilsammen sidder på 63 procent.

»Vi har produktionsfaciliteter i USA. Vi skaber amerikanske jobs. Vi skal derfor finde løsninger, for USA er et stort vækstmarked for os,« siger Michael Lohscheller, som er tidligere topchef for Opel, med henvisning til Volvos fabrik i South Carolina, hvor Polestars elbiler produceres.

Trods den massive, også økonomiske støtte, fra verdens rigeste mand, Elon Musk, til Donald Trump er den nye præsident ikke begejstret for elbiler.

Et af de mange dekreter, som han underskrev i sine første timer som USAs præsident, var derfor at stoppe statsstøtten til elbiler, selvom Elon Musk er topchef for og storejer i Tesla, som er verdens nu næststørste elbilproducent, overgået af kinesiske BYD.

Ret store mængder data samles ind

Der har i årevis været debat om den software, som sidder i elbiler af alle mærker og fra alle lande. Elbiler er blevet beskrevet som en mobiltelefon på hjul på grund af de enorme mængder af avanceret elektronik, som de rummer.

Selv for eksperter er det uklart, præcis hvilke data der samles ind gennem den megen elektronik, hvor de havner, og hvem der har adgang til dem.

»Både kinesiske og europæiske elbiler er i stand til at kommunikere rigtigt godt med omgivelserne – og dermed også den organisation, som står bag bilmærket. Der bliver samlet data ind, de samles op og sendes af sted igen. Det kan være data om bilens fysiske tilstand, men også om brugeradfærden: Hvor langt kører bilen på en opladning? Hvor lange er turene? Hvor kører man hen og lader? Både europæiske og kinesiske bilproducenter samler data ind. Mængden varierer fra model til model, men det kan godt være ret store mængder data,« fortalte Søren W. Rasmussen, bilteknisk redaktør på FDMs medlemsblad, Motor, i november til Berlingske.

EUs skrappe databeskyttelseslov, kendt under sin engelske forkortelse gdpr, skal alle producenter, uanset geografisk ophav, følge. Indsamlede data skal forblive i Europa og samles her typisk ind på et centralt datahotel, som kun ganske få har adgang til. Dataene må ikke deles med andre og flyve rundt, sådan som det i nogle tilfælde er set med amerikanske Tesla.

»Vi har spurgt ind til det og fået svarene fra producenterne, at man opfylder EUs krav, og at alle data forbliver i Europa. Vi har dog ingen mulighed for at kontrollere det,« fortalte Søren W. Rasmussen.

Mængden af data følger blandt andet bilens udstyr, for eksempel antallet af kameraer i kabinen.

»Kinesiske biler er mere avancerede og har flere kameraer, men mit indtryk er nok, at Tesla er den mest avancerede bil på området, hvilket afspejles i mængden af data,« vurderede den biltekniske redaktør.

Populær Tesla har »rasende høj« dumpeprocent til bilsyn
1/23/2025

En af de biler, som danskerne har købt flest af, kommer ud af bilsynene med en kæmpe dumpeprocent.

Næsten hver fjerde Tesla Model 3 årgang 2020 dumpede til det periodiske bilsyn i 2024, viser synsdata, som FDM Test & Bilsyn har bearbejdet.

Der triller i alt 35.000 Model 3-biler rundt på de danske veje. Den kom på markedet i 2019, og dermed har den første store årgang været til sit første periodiske bilsyn i 2024.

Af de 4.668 Model 3 årgang 2020, som mellem 1. januar og 21. november 2024 var forbi en synshal, dumpede de 1.051. Det svarer til 23 procent.

Til sammenligning dumpede »kun« ni procent af alle øvrige af de sammenlagt 28.000 elbiler, der var til syn i 2024, viser tallene fra Færdselsstyrelsen.

»Det er en rasende høj dumpeprocent for Tesla Model 3, men det er desværre ikke noget, som overrasker os. Tallene indikerer, at kvaliteten og holdbarheden af Tesla Model 3, i hvert fald de første årgange, ikke er på niveau med andre bilmærker. Det er noget, vi også oplever, og som vi holder øje med,« siger områdechef i FDMs tekniske rådgivning, Lone Otto, i en pressemeddelelse.

De danske synstal svarer overens med tal fra Tyskland. Også her skilte Model 3 sig ud i tyske TÜVs bilsyn.

Tre gange så mange fejl som på andre elbiler

I alt blev der i Danmark fundet 1.392 fejl på Model 3 årgang 2020 – tre gange så mange i forhold til de øvrige elbiler, som blev synet i 2024.

Særligt bremseudstyr, lygteudstyr, aksler, hjul og dæk samt styretøj dumpede de på.

»Elbiler bremser på en anden måde, og derfor er problemer med bremserne velkendt. Men det er kritisk, at problemer med hjulophæng og ratslør er så udtalt på en bil, der ikke er ældre end Tesla Model 3. Det ser vi ikke på andre biler,« siger Lone Otto fra FDM.

I 2025 skal i alt 62.000 elbiler til syn i Danmark, heraf de 45.000 for første gang. Blandt dem er Tesla Model 3 årgang 2021 samt den første årgang af Tesla Model Y, der er den mest solgte elbil i Danmark. FDM forventer ikke, at synsresultaterne på næste Model 3 fra 2021 vil se væsentlig anderledes ud end årgangen forinden, men er spændt på at se, hvordan Model Y klarer sig.

FDM anbefaler at få sin Tesla-bil gennemgået uvildigt, inden Teslas fire års garanti udløber.

Model Y var i 2024 den mest solgte bil overhovedet herhjemme. Ifølge brancheorganisationen Mobility Denmark (tidligere De Danske Bilimportører) blev der sidste år nyregistreret 10.471 Model Y-biler i Danmark. Det svarer til 6,1 procent af det samlede bilsalg.

Model 3 indtog fjerdepladsen med 5.527 solgte biler, svarende til 3,2 procent.

Stor test: Så langt kører de forskellige elbiler i kuldegrader
1/23/2025

Med skiferierne i fuld gang kan det være interessant at vide, hvor langt din elbil kan køre på en opladning – vel at mærke når der er hvidt og koldt udenfor.

Det har det norske bilmagasin Motor undersøgt under realistiske forhold i de vinterklædte fjelde nord for Lillehammer.

De norske motorjournalister har kørt batterierne helt tomme på en række af de mest solgte elbiler.

Og så har de sammenlignet den reelle rækkevidde om vinteren med den opgivne rækkevidde ifølge den internationale WLTP-standard, som alle bruger.

Det gav en ny konge af rækkevidde i nordmændenes test.

»Tesla har hersket i toppen af ​​vores lister i tidligere test af rækkevidde. Med en WLTP-rækkevidde på 702 kilometer var Model 3 med baghjulstræk forventet at gå væsentligt længere end konkurrenterne. Men den skuffede stort, selvom den gik næsten lige så langt som Polestar 3,« skriver testteamet.

Størst og mindst afvigelse

Målt på denne måde var Teslas rækkevidde nemlig tæt på 25 procent kortere end WLTP-tallet.

Og det er netop afvigelserne fra de opgivne rækkevidder både sommer og vinter, der er Motors pointe med testkørslerne.

»Med endeligt stop efter 531 kilometers kørsel havde Polestar 3 en afvigelse på 5,18 procent – det næstbedste tal vi har fået i seks udgaver af vintertesten,« skriver nordmændene.

Den laveste afvigelse var på kun fire procent i en BMW iX3 i 2021.

I denne test kom kun BYD Tang også under ti procent i afvigelse, mens Mini Countryman var den næste på listen med 11 procent i negativ afvigelse.

Nu er det ret uforudsigeligt, hvilket vejr danskere på skiferie møder på køreturen.

Denne test foregik i relativt milde grader, der kun nåede ned på minus fem på en del af strækningen. Til gengæld var føret krævende med en ekstremt glat vejbane mellem Lunner og Gjøvik.

Men uanset hvad skiferien byder på, er elbilers litiumionbatterier følsomme over for kulde.

Det hænger blandt andet sammen med litiumionernes bevægelse gennem den såkaldte elektrolytvæske under op- og afladning – i denne sammenhæng afladning under kørslen.

De kan ikke bevæge sig så hurtigt gennem væsken ved lave temperaturer, og dermed betyder kulden, at batteriet hurtigere når det punkt, hvor det ikke kan drive bilen – og hvor rækkeviddeangst kan sætte ind.

Se videoen: Den blev solgt for over 600 millioner til techmilliardær – nu ligger millionvilla i aske
1/23/2025

Godt gemt af vejen på en førhen grøn og frodig bjergskråning i Upper Riviera-området i Pacific Palisades omkring 32 km fra Los Angeles’ centrum lå et arkitektonisk enestående hus, et monument over luksus og overdådighed, opført af L. A.-entreprenøren Ardie Tavangarian.

Huset, der i 2021 blev solgt for 83 millioner dollar – svarende til omkring 600 millioner danske kroner – til den administrerende direktør for Luminar Technologies, Austin Russell, blev bygget på fem år, kostede over 50 millioner dollar at bygge og var propfyldt med luksus tiltænkt superrige købere. Der var en biograf med 20 pladser, en temperaturreguleret vinstue og et skydetag i den primære suite, beregnet til at kigge stjerner igennem. Der var også et raketsikret værelse, som ejeren kunne trække sig tilbage til i en krisesituation.

Ejendommen ligger på San Onofre Drive og er en af de dyreste, der til dato er ødelagt af Palisades-branden, der har hærget de dyreste kvarterer i Los Angeles’ Westside og i dele af Malibu. Over 12.000 huse i Los Angeles-området er brændt ned – deriblandt huse ejet af milliardærer som Oracle-medstifter Larry Ellison, indkøbscentermatador Herb Simon, entreprenør og tidligere borgmesterkandidat Rick Caruso og bestyrelsesformand for og storaktionær i Los Angeles Dodgers Mark Walter.

»San Onofre var noget helt særligt,« udtaler Tavangarian om tabet af Russell- ejendommen. Det har været hårdt for ham at være vidne til ødelæggelsen af et så stort byggeri, og antikviteter og kunstværker indsamlet på rejser i store dele af verden er også gået uopretteligt tabt.

»Jeg har talt med ejeren. Han var bogstavelig talt grædefærdig,« fortæller Tavangarian. 

Austin Russell ønskede ikke umiddelbart at udtale sig. 

Tavangarian fortæller, at også hans eget hus i Palisades gennem de seneste 30 år er brændt ned til grunden. Efterhånden som brandene bliver ved med at brede sig, bliver han mere og mere bekymret for et andet af sine projekter, et herskabeligt hus i Bel-Air til 177 millioner dollar, Villa Siena, som han satte til salg for nylig, og som ligger lige øst for brandzonen. 

Trods det store personlige tab er han stadig forholdsvis afklaret og tager det med stoisk ro. 

»Det er mennesket mod naturen,« siger han. »Naturen gør ingen forskel på os.«

Strandvillaer for over 1 milliard dollar op i røg 

19 kilometer vest for Tavangarians hus i San Onofre finder man Carbon Beach, en strand på lidt over tre kilometer med nogle af de dyreste huse i USA, hvoraf mange er gået tabt i brandene. Her og på stranden ved siden, La Costa Beach, også et dyrt sted at bo, er der ødelagt eller beskadiget fast ejendom til en værdi af cirka én milliard dollar ifølge en analyse af boligpriser offentliggjort af Zillow og oplysninger fra California Department of Forestry and Fire Protection, også kaldet Cal Fire.

På en strækning på cirka 800 meter langs Carbon Beach er 31 huse blevet ødelagt, ifølge oplysninger fra Cal Fire. På La Costa, der er omkring én km lang, er 40 boliger forsvundet.

En af de dyreste ejendomme, der er brændt ned, ligger langs Carbon Beach. Milliardæren og mediemogulen David Geffen solgte den i 2017 til Mark Walter for 85 millioner dollar. En af Ellisons andre ejendomme, der også er brændt ned, er et 400 kvm stort hus bygget på sandstranden, som han i 2003 købte for 11.5 millioner dollar, og som ifølge Zillow nu er vurderet til 21.5 millioner dollar.

Investoren Robert Rivani udtaler til The Wall Street Journal, at han har investeret rundt regnet 27 millioner dollar i at renovere et hus i spekulationsøjemed på den samme sandstrand – denne ejendom, som han købte for 19.55 millioner dollar i 2022, er også brændt ned. Hans forsikring dækker kun op til tre millioner dollar.

Nogle af de andre kendte indehavere af nedbrændte huse på Carbon Beach er Herb Simon, der ejer basketballholdet Indiana Pacers, og hans kone, Bui Simon, samt Harry E. Sloan, forhenværende administrerende direktør i Metro-Goldwyn-Mayer. Sloan betalte i alt 32.25 millioner dollar for sit hus og naboejendommene, fremgår det af arkiverne. Familien Simons hus, som blev købt for 11.75 millioner dollar i 2002, var af Zillow vurderet til over 32 millioner dollar.

»Det er en katastrofe,« udtalte Robert Rivani til The Wall Street Journal for en uge siden. »Hvordan forholder et menneske sig til et tab på 20 millioner dollar på 24 timer?«

Prem og Mary Ann Akkaraju, der i 2022 betalte 17.5 millioner dollar for et hus på La Costa Beach, fortæller, at deres hus brændte ned tidligt om morgenen 8. januar. Ved siden af brændte Carusos hus, og to huse længere væk et hus ejet af Candy Spelling, enken efter tv-produceren Aaron Spelling. 

Ved siden af Spelling blev skuespilleren Jeff Bridges’ families ejendom gennem mange år også ødelagt. Prem og Mary Ann Akkaraju fortæller, at deres hus, som var sat til salg for 19,995 millioner dollar, da branden fandt sted, var deres feriehus. Det lå cirka en halv times kørsel fra deres hjem i Westwood. I sidste uge ringede en nabo i Malibu til dem for at sige, at branden kun var 10 minutter væk. Næste morgen fik de besked om, at huset var brændt ned. Prem fortæller, at da han fik tilsendt et foto af grunden, gik der et par minutter, før han kunne se, at der var tale om ruinerne af hans hus.

»Jeg genkendte en trappe op til huset og en stor urtepotte foruden to motionscykler midt i murbrokkerne,« siger han.

Omkring en uge efter branden i Palisades var 10 procent af brandene under kontrol, forlød det fra myndighederne. Men en hel del store ejendomme i Palisades og Brentwood, deriblandt et hus til 30 millioner dollar tilhørende Gwyneth Paltrow, lå tæt på brandene og var dermed i farezonen.

Ejendomsmægleren Aaron Kirman fra Christie’s International Real Estate Southern California siger, at han havde ejendomme til en samlet værdi af over 100 millioner dollar til salg. Mange af ejendommene, til priser mellem fire millioner og helt op til 56 millioner dollar, er nu ødelagt af branden.

Da mange områder er spærret af, og vejene imellem dem ikke er farbare, er det ikke muligt at vurdere skadernes fulde omfang.

Pludseligt kapløb om lejeboliger

Mange af de ramte familier har andre huse, hvor de kan søge tilflugt, men der er også mange hjemløse Los Angeles-indbyggere, som har travlt med at finde en anden bolig på kortere eller længere sigt.

»Der er rigtig mange, der ringer og siger: Bare find noget til mig,« siger ejendomsmægleren Jade Mills fra Coldwell Banker Realty. 

»Det er en ubehagelig situation for dem.« 

Hun råder sine klienter til at flytte hurtigst muligt; der er ikke nødvendigvis tid til at vente på at finde ud af, hvor stor en del af udgifterne deres forsikringsselskab er villigt til at betale.

Coldwell Bankers administrerende direktør, Kamini Lane, siger, at de af hendes mæglere, der annoncerer huse til udlejning, får mellem 50 og 60 henvendelser med det samme, og mange af de interesserede er grædefærdige.

Lauren Ravitz fra Berkshire Hathaway Home Services fortæller, at hun i den forløbne uge flere gange er vågnet op til over 100 sms’er fra klienter, der søger hjælp til at blive genhuset. Hun og en anden ejendomsmægler i den østlige ende af byen har udarbejdet et regneark, som cirkulerer mellem rundt regnet 150 mæglere i det samme område, og som har lister over boliger til potentielle lejere. Antallet af huse til leje er naturligvis begrænset, men kan dog findes sydpå i Santa Barbara og San Diego til månedlige huslejer på mellem 3.000 og 250.000 dollar, fortæller hun.

Lauren Ravitz fortæller, at hun for en uge siden havde fremvisning af en lejlighed med tre soveværelser til en månedlig husleje på 30.000 dollar i Fairmont Century Plaza Residences i Century City. Ved fremvisningen så klienterne deres børn for første gang, efter at deres hus var brændt ned. Deres børn var blevet bortvist fra en gang i ejendommen, hvor en mand lige havde kastet op. Han havde ikke fortalt sin kone, at de ikke havde haft nogen brandforsikring.

Lauren Ravitz fik at vide, at der den dag havde været 28 fremvisninger i ejendommen, hendes egne klienter ikke medregnet.

»Jeg fik kun en af lejlighederne, fordi jeg var gode venner med den pågældende ejendomsmægler,« fortæller hun. 

»Der var mange potentielle klienter, som ikke engang blev ringet op.«

Om fredagen var hun sammen med en anden klient ude i Holmby Hills for at se på et hus til en månedlig husleje på 85.000 dollar. Da hun kom tilbage til kontoret for at udfylde kontrakten, var huset lejet ud. Mange vil gerne betale dusør for at sikre sig et lejemål, oplyser ejendomsmæglerne.

»Alle er potentielle lejere. Alle er villige til at tilbyde en højere husleje og forskudsbetaling,« siger Jason Oppenheim fra Oppenheim Group. 

»Det her er ikke noget frit marked. Det er et katastrofeområde.«

Ben Lee, der er ejendomsmægler hos Coldwell Banker og bor og arbejder i Cheviot Hills cirka 15 km øst for brandzonen, siger, at en af hans tidligere klienter, som er partner i et advokatfirma, har henvist fire kolleger til ham. Det lykkedes Lee at skaffe en af dem et hus med fire soveværelser i nabolaget til en månedlig husleje på 22.500 dollar.

»De ville alle fire have accepteret det lejemål, jeg kunne tilbyde, men jeg havde altså kun det ene på hånden,« siger han. Den, der fik huset, betalte en dusør på 10 procent for at få lejemålet i 18 måneder, fortæller Lee.

I Californien har erhvervsvirksomheder kun lov til at hæve priserne med 10 procent i en nødsituation, og overtræder man denne regel, risikerer man et års fængsel eller en bøde på op til 10.000 dollar. Guvernør Gavin Newsom erklærede 7. januar staten i undtagelsestilstand, men flere ejendomsmæglere udtaler, at de har kendskab til udlejere, der forsøger at udnytte desperationen på lejemarkedet.

Oppenheim fortæller, at en af hans klienter ønskede at leje et hus i Santa Monica for 13.000 dollar om måneden. Klienten tilbød 20.000 dollar med et halvt års husleje i forskud for at være sikker på at få lejemålet. 

»Udlejeren reagerede med at forlange 23.000 dollar, og det er den rene svindel,« siger Oppenheim.

Sam Palmer fra The Agency fortæller om en lignende situation, denne gang et lejemål til 20.000 dollar om måneden. Der kom 25 henvendelser på annoncen, hvilket fik ejeren til at hæve lejen til 40.000 dollar. Palmer tilføjer, at alle de mæglere, som ellers havde anbefalet deres klienter at se på ejendommen, slog sig sammen om at sige nej til at medvirke til en lejeaftale.

Palmer sagde også selv nej til en boligannonce for et hus i Brentwood, som for nylig havde været til salg for cirka fire millioner dollar, men som ejeren nu ønskede at annoncere til fem millioner dollar i stedet for. Palmer nægtede at påtage sig handlen.

 »Jeg ville aldrig have kunnet se nogen i øjnene igen,« siger han.

Gøre status

Neal Flesner og Carmen Tebbes gade i Pacific Palisades blev fuldstændig lagt i ruiner under branden. Deres hus var fra cirka 1926 og et af de ældste i kvarteret, og det har tidligere været anvendt som præstebolig tæt på en kirke, oplyser Flesner. De betalte 3,64 millioner dollar for huset i 2020. Zillow havde for nylig vurderet det til 4,4 millioner dollar.

Flesner, der er konsulent på store infrastrukturprojekter, havde det svært om morgenen 8. januar, mens han ventede på at få at vide, om deres hjem var brændt. Klokken 6 gik han til fods fra en vens hus i Santa Monica og hen gennem dalene i noget, han bagefter beskrev som »en slags krigszone«, med brændende huse på begge sider af hans rute. Der var ikke en dråbe vand i brandhanerne, dæksler lå smidt på jorden, og elkabler var revet ned, fortæller han.

»Jeg er løber, så jeg kendte de forskellige smutveje,« fortæller han. Da han nåede frem til sin egen vej, var »ødelæggelsen total«.

Flesner siger, at han ønsker at genopbygge huset, men er naturligvis klar over, at det vil tage sin tid. Han ved også, at der i betragtning af bygningens alder temmelig sikkert vil være miljøskadelige materialer, som skal fjernes. Han forudser, at der vil gå et stykke tid, før vand- og elforsyningen i kvarteret er genoprettet.

Han tilbragte tirsdag formiddag med at »græde ud« sammen med en repræsentant for kreditforeningen. Kreditforeningen er gået med til at give henstand i et halvt år, og derefter vil man overveje en låneomlægning, forklarer han. »Det var en af de små positive nyheder,« tilføjer han.

Lauren Ravitz kan fortælle, at flere af hendes klienter allerede er begyndt at ringe til hende for at få henvisninger til arkitekter og entreprenører, og at nogle af dem også er begyndt at tegne grundplaner til nye huse. Nogle gør det af lyst, mens andre af økonomiske grunde er nødt til at genopbygge deres huse. Et eksempel er en klient, der flyttede fra New York med sine børn og købte et hus i Pacific Palisades, og som vil få 4,7 millioner dollar udbetalt fra forsikringen til genopbygning af huset. Så meget vil han aldrig kunne få ved bare at sælge grunden.

»De er nødt til at genopbygge huset for at få pengene fra forsikringsselskabet,« siger Lauren Ravitz.

Andre er begyndt at gøre status over de muligheder, krisen måske byder på.

En af Ravitz’ andre klienter, som havde et hus i Palisades, der er ødelagt nu, har forhørt sig om, hvordan hun med al respekt kan henvende sig til indehaveren af nabogrunden, som er i samme situation som hun selv. Hun og hendes familie havde før branden overvejet at ombygge deres hus, og planen gik blandt andet ud på at udvide ejendommen.

Prem og Mary Ann Akkaraju fortæller, at de kort efter chokket over at have mistet deres hus på La Costa Beach besluttede at bygge det op igen. Det 400 kvm store hus blev opført i 1969 af et kendt arkitektfirma i Los Angeles, Buff & Hensman, og der var fire soveværelser.

Mary Ann fortæller, at hun ser tingene i et andet perspektiv, når hun tænker på, hvad andre familier har mistet. 

»Det er lidt ligesom en dråbe i et hav af følelser,« forklarer hun. 

»Vi har ikke mistet vores primære hjem. Vi har ikke mistet alle vores ejendele. Det er vi i høj grad opmærksomme på.« 

Huset var samtidig et meget afholdt feriehus, hvor familien fejrede jul sammen og havde familie og venner på besøg.

Mary Ann og Prem satte huset til salg sidste år på et tidspunkt, da Prem blev udnævnt til administrerende direktør i det London-baserede firma Stability AI, og de gik ud fra, at de ville komme til at opholde sig meget af tiden i udlandet. Nu er de i fuld gang med at bygge huset i Malibu op igen.

»Vi vil gerne tilbage,« siger Prem, som ikke kun vil genopbygge deres hus, men også er i kontakt med naboerne om, hvordan de skal genopbygge hele nabolaget.

Men den er stadig et stort spørgsmål, hvordan man løser de logistiske problemer, når hele området skal genopbygges. Risikoen for, at de myndigheder, der skal give byggetilladelserne, bliver overbebyrdede, mangel på nødvendig arbejdskraft og de stigende priser på byggematerialer er kun nogle af problemerne.

»Nogle af grundene her i området er ret små, og vejene er smalle,« forklarer Ravitz.

»Man kan ikke genopbygge alle de nedbrændte huse på én gang, det er et simpelt spørgsmål om logistik. Det kan ikke lade sig gøre.«

Et kig på fremtiden

I takt med at alle lejeboliger bliver optaget, vil flere mennesker sandsynligvis forsøge at købe boliger i Los Angeles, hvilket vil forøge den efterspørgsel på luksusboliger, som har været faldende i de senere år.

»Der er et umiddelbart behov for flere boliger,« siger Lea Porter fra Beverly Hills Estates. For at imødegå behovet har hun netop sat et hus i Brentwood til salg for 9.5 million dollar, selv om det egentlig først skulle have været på markedet i februar.

Lea Porter siger, at hendes klient ikke har ændret på den pris, der var aftalt før branden, selv om det formodentlig bliver meget nemt at finde en køber. 

»Jeg regner med, at vi får det solgt, længe før vi får brug for MLS-databasen,« siger hun.

Visse ejendomme, som har været på markedet i flere måneder, har allerede nu flere interesserede købere, siger Kurt Rappaport fra Westside Estate Agency. Et af dem er en ejendom i Hollywood Hills, som har været til salg i et halvt år for 39 millioner dollar, og som efter branden har haft to interesserede købere.

Porter fortæller, at hjemløse indbyggere fra Palisades leder efter nye boliger i Brentwood og Santa Monica, der ikke ligger så langt væk. 

»De har ikke lyst til at forlade lokalsamfundet,« forklarer Porter. 

Men på grund af den høje efterspørgsel i netop de kvarterer, søger en hel del af dem østpå eller nordpå til Central Valley eller sydpå til Culver City.

Carl Gambino fra Compass kan fortælle, at nogle af hans klienter med børn, der tidligere pendlede fra Pacific Palisades til Harvard-Westlake School, nu leder efter nye boliger tættere på skolens filialer i Sherman Oaks og Studio City. Hvis man har råd, kan man også gå på husjagt i Beverly Hills og Bel-Air, hvor prislejet er omkring det dobbelte.

»Der er mange desperate mennesker med en masse penge,« siger Ben Lee fra Coldwell Banker.

En del ejendomsmæglere forudser, at kvarterer som Beverly Hills og Malibu kan blive mere populære, fordi man som ejer af husene her ikke skal betale den såkaldte luksusskat, som man skal betale for huse i Los Angeles, hvis de koster over fem millioner dollar. Den 13. januar henvendte en gruppe ejendomsmæglere sig skriftligt til de pågældende myndigheder i Los Angeles og anmodede om at få ophævet luksusskatten, der i lang tid har været en torn i øjet på ejendomsmæglere, og samtidig få fremskyndet byggetilladelser og hævet de forsikringssummer, der kan udbetales. 

»Alt sammen i genopbygningens navn,« som der stod i brevet. 

»Vi anmoder om hensigtsmæssige justeringer af love, regulativer og byggepraksis.«

Netop nu ved ejendomsmæglerne simpelthen ikke, hvor de mange hjemløse klienter skal begive sig hen. Sam Palmer fortæller, at 23 ud af 25 af hans børns klassekammerater i en grundskole i Pacific Palisades har mistet deres hjem. 

»Gud skånede os i det afgørende øjeblik,« siger han om deres hus i Brentwood, som han og hans kone, arvingen Petra Ecclestone, købte for 30.5 millioner dollar i 2023. Familien bor for tiden i deres hjem i London.

»Hvis 1000 mennesker her i Palisades ønsker at blive her … ja, der er bare ikke 1000 boliger til rådighed,« tilføjer Palmer.

Oversat fra den originale engelske version af Claus Bech